Sztućce pierwszej i drugiej klasy (cz. 1)

Od ponad 100 lat wspomnienie o ostatniej kolacji podanej na pokładzie Titanica rozpala wyobraźnię setek ludzi na całym świecie, obrastając jednocześnie w mity i oddalając się od prawdy. Jak było w rzeczywistości? Na to pytanie trudno udzielić szybkiej odpowiedzi. Wydobyte z dna morza elementy zastawy stołowej pomagają w poznaniu tego, co znajdowało się na stołach w trakcie pamiętnego rejsu.

W bieżącym wpisie dowiemy się, kto wyprodukował sztućce na pokład najsłynniejszego statku świata. Poznamy także najbardziej znany wzór, opracowany w 1911 roku, jakim zdobiono srebrne platery na Titanicu, na przykładzie zachowanych oryginalnych egzemplarzy z wraku oraz z siostrzanego statku – Olympica.

Przy muzyce Ludwiga van Beethovena, obejrzyjmy kilkuminutowy odcinek, w którym rozwijam powyższe zagadnienia:

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *